- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Βιβλιοθήκη Γονέων
Το να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς δεν είναι κάτι νέο για την ελληνική οικογένεια. Μέχρι και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του β΄ παγκοσμίου πολέμου, στην περιφέρεια όπου ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, γυναίκες και άντρες απασχολούνταν στην πλειονότητα τους σε τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις, συνήθως του πρωτογενούς τομέα, ενώ συμμετείχαν περιστασιακά και τα παιδιά, τα όποια πολλές φορές ακολουθούσαν την ίδια επαγγελματική διαδρομή. Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν από τη δεκαετία του ΄60 περίπου, όταν παρουσιάστηκε το φαινόμενο της αστυφιλίας και άρχισε να ανακόπτεται η συμμετοχή της μητέρας στα οικονομικά βάρη της οικογένειας. Τις τελευταίες δεκαετίες το οικογενειακό μοντέλο έχει εκ νέου μεταβληθεί. Είναι σύνηθες πλέον, να απασχολείται η μητέρα και να συνδράμει σημαντικά στα οικονομικά της οικογένειας, οδηγώντας σε νέες προκλήσεις.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Βιβλιοθήκη Γονέων
Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας
Πότε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μαθητές είναι μια απλή διαμάχη και πότε εκφοβισμός; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dan Olweus, σε μια απλή διαμάχη κανένα από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν προσπαθεί να επιβάλλει, να υποτάξει το άλλο άτομο ή να τραβήξει προσοχή στο πρόσωπό του. Στην περίπτωση του εκφοβισμού, το πρόσωπο που προβαίνει στον εκφοβισμό σκόπιμα προσπαθεί να βλάψει το θύμα συναισθηματικά ή/και σωματικά. Κατά συνέπεια, ο εκφοβισμός συνήθως, συμβαίνει επανειλημμένα στην πάροδο του χρόνου.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Βιβλιοθήκη Γονέων
Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας
Στην εφηβεία «ξυπνάει» το ερωτικό ενδιαφέρον, ο ρομαντισμός και η έκφραση συναισθημάτων. Αυτό εξηγείται εύκολα καθώς πρόκειται για την ηλικιακή φάση κατά την οποία «αφυπνίζονται» οι σεξουαλικές ορμόνες στο εφηβικό σώμα. Οι ορμόνες αυτές υπάρχουν στο σώμα του παιδιού από την γέννησή του, όμως στην εφηβεία αυξάνονται απότομα τα ποσοστά τους και φτάνουν στα επίπεδα ενός ενήλικου σώματος.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Βιβλιοθήκη Γονέων
Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας
Ο αυτοτραυματισμός ή αλλιώς το «cutting» στην εφηβεία είναι ο εκούσιος αυτοτραυματισμός μερών του σώματος με αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να παρουσιαστεί αίμα. Συνήθως, επιλέγεται η εσωτερική πλευρά των καρπών ή άλλα μέρη του σώματος, τα οποία δεν είναι εύκολα σε κοινή θέα. Ο αυτοτραυματισμός για τον/την έφηβο/η αποσκοπεί στην αποφόρτιση αρνητικών συναισθημάτων για καταστάσεις τις οποίες βιώνουν, όπως πίεση, άγχος, απόρριψη, στην αποφόρτιση μιας εμμονής ή τον αντιπερισπασμό του συναισθηματικού πόνου προκαλώντας σωματικό πόνο. Μοιάζει δηλαδή, ευκολότερο για τα άτομα αυτά να ανακουφίσουν τον εσωτερικό πόνο προκαλώντας έναν εντονότερο εξωτερικό-σωματικό πόνο.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Βιβλιοθήκη Γονέων
Στο διαδικτυακό περιβάλλον σήμερα κάθε είδους κοινωνική αλληλεπίδραση είναι δυνατή! Συχνά υπάρχει επίπεδο ανωνυμίας, το οποίο εξαρτάται από το πόσο αναγνωρίσιμοι επιθυμούν να είναι οι χρήστες ή/και με ποιο τρόπο θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους. Η ανωνυμία επιτρέπει στο χρήστη μεγάλη ευελιξία σχετικά με την αυτο-παρουσίασή του, και δυνατότητες προσαρμογής ανάλογα με τις προδιαγραφές διαδικτυακών συνόλων-ομάδων. Η διαχείριση του διαδικτυακού προφίλ επιτρέπει τη δημιουργία μιας «ενισχυμένης» προσωπικότητας που θα προσελκύσει εκείνες τις ομάδες που ενδιαφέρουν. Επιπλέον, δίνει μια σχετική ελευθερία έκφρασης, χωρίς το φόβο συνεχούς κριτικής.