Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

Πότε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μαθητές είναι μια απλή διαμάχη και πότε εκφοβισμός; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dan Olweus, σε μια απλή διαμάχη κανένα από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν προσπαθεί να επιβάλλει, να υποτάξει το άλλο άτομο ή να τραβήξει προσοχή στο πρόσωπό του. Στην περίπτωση του εκφοβισμού, το πρόσωπο που προβαίνει στον εκφοβισμό σκόπιμα προσπαθεί να βλάψει το θύμα συναισθηματικά ή/και σωματικά. Κατά συνέπεια, ο εκφοβισμός συνήθως, συμβαίνει επανειλημμένα στην πάροδο του χρόνου.

Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

Στην εφηβεία «ξυπνάει» το ερωτικό ενδιαφέρον, ο ρομαντισμός και η έκφραση συναισθημάτων. Αυτό εξηγείται εύκολα καθώς πρόκειται για την ηλικιακή φάση κατά την οποία «αφυπνίζονται» οι σεξουαλικές ορμόνες στο εφηβικό σώμα. Οι ορμόνες αυτές υπάρχουν στο σώμα του παιδιού από την γέννησή του, όμως στην εφηβεία αυξάνονται απότομα τα ποσοστά τους και φτάνουν στα επίπεδα ενός ενήλικου σώματος.

Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

   Ο αυτοτραυματισμός ή αλλιώς το «cutting» στην εφηβεία είναι ο εκούσιος αυτοτραυματισμός μερών του σώματος με αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να παρουσιαστεί αίμα. Συνήθως, επιλέγεται η εσωτερική πλευρά των καρπών ή άλλα μέρη του σώματος, τα οποία δεν είναι εύκολα σε κοινή θέα. Ο αυτοτραυματισμός για τον/την έφηβο/η αποσκοπεί στην αποφόρτιση αρνητικών συναισθημάτων για καταστάσεις τις οποίες βιώνουν, όπως πίεση, άγχος, απόρριψη, στην αποφόρτιση μιας εμμονής ή τον αντιπερισπασμό του συναισθηματικού πόνου προκαλώντας σωματικό πόνο. Μοιάζει δηλαδή, ευκολότερο για τα άτομα αυτά να ανακουφίσουν τον εσωτερικό πόνο προκαλώντας έναν εντονότερο εξωτερικό-σωματικό πόνο.

Τζώρτζια Βρεττού, Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι μια σύντομη περίοδο της ζωής που περνά και έρχεται η ενηλικίωση. H συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων ωριμάζει σιγά σιγά μέσα από ερεθίσματα. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά στοιχεία μέσα από αυτή την περίοδο της ζωής του. Οι αναμνήσεις που θα κρατήσει, θα το συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

Γιατί τα παιδιά δεν είναι συνεργάσιμα;

Η συμπεριφορά των παιδιών, τα παιχνίδια και τα κόλπα που κάνουν έχουν ένα και μόνο στόχο: ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Το παιδί όμως δεν το ενδιαφέρει αν θα κερδίσει την προσοχή μας με θετικό ή αρνητικό τρόπο (π.χ. με βία λεκτική ή σωματική), του φτάνει οι γονείς να ασχοληθούν αποκλειστικά μαζί του.