Κάνω πικ-νικ με τα παιδιά μου

Τζώρτζια Βρεττού, Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι μια σύντομη περίοδο της ζωής που περνά και έρχεται η ενηλικίωση. H συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων ωριμάζει σιγά σιγά μέσα από ερεθίσματα. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά στοιχεία μέσα από αυτή την περίοδο της ζωής του. Οι αναμνήσεις που θα κρατήσει, θα το συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μια υπέροχη ανάμνηση θα είναι τα πικ-νικς που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας. Ίσως, να θυμάστε ότι οι προηγούμενες γενεές, διασκέδαζαν πολύ οργανώνοντας τέτοιου είδους εξορμήσεις.

Προτείνετε στα παιδιά σας μια ηλιόλουστη Κυριακή, να πάτε στο κοντινότερο πάρκο, ή στο κοντινότερο βουνό (η Αττική περιστοιχίζεται από τέσσερα βουνά),  για να περάσετε στην εξοχή την ημέρα σας, τρώγοντας και περπατώντας. Η εξόρμηση αυτή, θα σας ικανοποιήσει και θα σας ανανεώσει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες όπου μπορείτε να βρείτε προτεινόμενα καταπράσινα μέρη της Αθήνας (www.instyle.gr). Επίσης, θα ενημερωθείτε για τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η προετοιμασία θα ενθουσιάσει τα παιδιά και τους εφήβους. Μπορείτε να γεμίσετε το σακίδιό σας με όλα τα καλούδια. Μια λεπτή κουβερτούλα είναι απαραίτητη στον εξοπλισμό σας.  Επίσης μην ξεχάσετε να πάρετε και κινητό τηλέφωνο για λόγους ασφαλείας. Μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά να καλέσουν και κάποιον κολλητό τους φίλο μαζί. Θα επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας και σε όλη την διαδρομή μέχρι τον τελικό προορισμό, θα αναλύσετε  τα αγαπημένα σας θέματα. Όταν θα φτάσετε στο σημείο που έχετε επιλέξει, η ομορφιά του βουνού ή του πάρκου θα σας ανταμείψει για την επιλογή σας.  Πριν κάτσετε για να απολαύσετε το φαγητό σας, κάντε μια βόλτα. Αφήστε τα παιδιά να αισθανθούν οι διοργανωτές της εξόρμησης και να προτείνουν τα ίδια που θα περπατήσετε και πόση ώρα. Είναι μια καλή ευκαιρία για αεροβική άσκηση.  Το περπάτημα μέσα στο πάρκο ή στο βουνό θα σας δώσει μεγάλη ευεξία. Το καθαρό οξυγόνο θα γεμίσει τα πνευμόνια σας.  Οι μύες σας θα ξυπνήσουν και θα γυμναστείτε χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η παρέα θα χαλαρώσει ακόμα περισσότερο και όλοι μαζί θα απολαμβάνετε την φύση, και το περπάτημα.

Η ώρα της ξεκούρασης και του φαγητού θα είναι πιο απολαυστική μετά την άσκηση. Φροντίστε ώστε η επιστροφή στο σπίτι να είναι πριν δύσει ο ήλιος.

Όταν ετοιμαστείτε για την επιστροφή, θυμηθείτε να ρίξετε μια ματιά γύρω σας. Τα αποτυπώματά σας – σκουπίδια- δεν πρέπει να μείνουν στο δάσος ή στο πάρκο. Τα αποτυπώματα της εξόρμησης αυτής, πρέπει να μείνουν μέσα σας ως μια ωραία ανάμνηση.

Μπορείτε και οργανωμένα να συμμετέχετε σε τέτοιου είδους εξορμήσεις. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και οι επιλογές σας είναι πολλές. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pezoporia.gr προκειμένου να ενημερωθείτε λεπτομερώς.