ΔΑΝΑΗ

Δεν της αρέσουν τα ακριβά ρούχα που της αγοράζει η μαμά της, η οποία επιμένει να την ντύνει όπως θέλει εκείνη. Νομίζει ότι ο μπαμπάς της αγαπά περισσότερο το μικρό της αδελφό γιατί παίζει συνεχώς μαζί του. Δεν φέρνει αντίρρηση σε ό,τι πει ο μπαμπάς της, με τη μαμά της όμως τσακώνεται συνεχώς. Την ενοχλεί που είναι η πιο κοντή της τάξης, κι ας της λένε πως είναι όμορφη. Φοβάται πως κάποια στιγμή θα την κοροϊδέψουν. Κάνει ό,τι θέλουν οι αρχηγοί της τάξης και έτσι έχει την προστασία τους. Συμπαθεί τα ήσυχα και συνεσταλμένα παιδιά της τάξης, αλλά δεν το δείχνει, για να μην χάσει την εύνοια των δημοφιλών και απομονωθεί. Δεν δείχνει στο σχολείο ότι είναι καλή στον χορό και στο τραγούδι. Ντρέπεται! Αγαπά τη δασκάλα, αλλά δεν το δείχνει, για να μην νομίζουν οι άλλοι ότι προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά της. Διαβάζει πολύ, αλλά στο σχολείο κάνει λάθη. Δεν τη μαλώνει κανείς, όμως πιστεύει ότι απογοητεύει τους γονείς της. Είναι σίγουρη ότι ο αδελφός της θα είναι τέλειος στο σχολείο και τότε θα τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο. Ό,τι και να της συμβεί, δεν μιλά σε κανέναν. Ούτε στους γονείς, ούτε στη δασκάλα, ούτε στις φίλες της.

ΠΑΜΠΛΟ

Ζούσε σε άλλη χώρα και όταν ήρθε δεν είχε κανένα φίλο. Θύμωσε με τους γονείς του που έγινε αυτό. Δεν μιλάει καλά τη γλώσσα και γι’ αυτό προτιμάει να μιλάει λίγο. Αγαπά τη φύση και τα ζώα και προτιμάει να παίζει μαζί τους. Θέλει να έχει ένα κατοικίδιο, αλλά οι γονείς του δεν επιτρέπουν άλλο ζώο εκτός από το ψαράκι του. Αγαπά τις μεταμφιέσεις και τα πάρτι, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται φιλίες – κι αυτός δεν έχει. Όταν δεν τον κάνει κανείς παρέα και τον κοροϊδεύουν, θα προτιμούσε να είναι αόρατος. Tο σχολείο χωρίς φίλους είναι μαρτύριο. Tο πρωί πονάει η κοιλιά του και δεν θέλει να πάει σχολείο. Του αρέσουν οι ιστορίες με μάγους και πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις. Πιστεύει ότι το ψαράκι του, ο Κέλσος, έχει μαγικές δυνάμεις και τον βοηθάει κάθε φορά που έχει δυσκολίες. Δεν μιλάει για ό,τι τον απασχολεί σε κανέναν. Μόνο στον Κέλσο, που είναι φίλος του. Οι γονείς του δουλεύουν όλη μέρα και δεν τον έχουν ρωτήσει ποτέ πώς περνάει στο σχολείο. Συμπαθεί τη δασκάλα, αλλά δεν νομίζει ότι αυτή μπορεί να τον βοηθήσει. Θα ήθελε να μιλήσει στα άλλα παιδιά για το πώς νιώθει, αλλά νομίζει ότι αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

ΙΑΣΟΝΑΣ

Οι γονείς του θέλουν να είναι σε όλα τέλειος. Όταν δεν είναι τέλειος, μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιος φταίει και μετά μαλώνουν και τον ίδιο. Κοροϊδεύει όλα τα παιδιά για όποια αδυναμία έχουν ή για ό,τι δεν κάνουν καλά. Θέλει πάντα να κερδίζει στα παιχνίδια και διαλέγει για την ομάδα του μόνο τους καλύτερους, ώστε να είναι νικητές, ακόμη κι αν χρειαστεί να αφήσει έξω φίλους του. Θέλει να συμφωνούν όλοι μαζί του. Κοροϊδεύει όποιον έχει άλλη άποψη και φροντίζει να μην τον κάνει κανείς παρέα. Απειλεί όποιον νομίζει ότι μπορεί να αποκαλύψει τις δικές του αδυναμίες. Δεν θέλει να φέρει κανέναν φίλο στο σπίτι, για να μην δει ότι τον μαλώνουν οι γονείς του. Σε ό,τι ζητά η δασκάλα είναι πάντα πολύ τυπικός και συνεπής, χωρίς να της δίνει ποτέ δικαίωμα να του κάνει παρατήρηση. Κάνει στα κρυφά ό,τι ξέρει ότι δεν θα επέτρεπε η δασκάλα. Κανείς δεν ξέρει ότι το βράδυ βλέπει εφιάλτες ότι η ομάδα του χάνει και τον μαλώνουν οι γονείς του. Ζηλεύει τους συμμαθητές του, για τους οποίους ξέρει ότι ακόμη κι αν έχουν μια αποτυχία, οι γονείς τους θα τους στηρίξουν και θα τους ενθαρρύνουν. Θα ήθελε να έχει πιο πολλούς φίλους, αλλά έχει μόνο όποιους τον βοηθούν να είναι πάντα νικητής.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως συμβαίνει και στο σπίτι, που είναι μοναχοπαίδι και του κάνουν όλα τα χατίρια. Θέλει να είναι αρχηγός και κάνει παρέα με όποιους τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό ή είναι νικητές όπως αυτός. Τους καλεί κάθε Σαββατοκύριακο σπίτι και τους αφήνει να παίζουν με τα παιχνίδια του. Τον ελεύθερο χρόνο του τις άλλες μέρες, τον περνάει παρέα με τον υπολογιστή του. Κοροϊδεύει όσους είναι αδύναμοι ή δεν κάνουν κάτι καλά, γιατί «έχει πολλή πλάκα». Φοβάται όλα τα ζώα, αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Η δασκάλα τον βάζει με ήσυχα παιδιά, για να μην κάνει φασαρία, αλλά αυτός όλο κάτι κάνει για να τραβάει το ενδιαφέρον. Κι αν τον μαλώνει η δασκάλα, τον κάνει πιο δημοφιλή. Μπορεί ακόμη και να μην παίξει κάποιον που θεωρεί ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Άλλωστε, πιστεύει πολύ στον εαυτό του και δεν νομίζει ότι υπάρχει άλλος καλύτερος. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί του, ή τον μαλώνει για κάτι που έκανε, τον αδικεί και ζητά από τους δικούς του να του κάνουν παρατήρηση. Δεν θέλει να κάνει καινούρια πράγματα, ούτε να γνωρίζει νέους φίλους. Οι γονείς του προσέχουν ώστε να ντύνεται καλά, να τρώει σωστά και υγιεινά. Εκείνος στο σχολείο πετάει τα ρούχα και δεν ακολουθεί καμιά οδηγία. Ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει άσος του ποδοσφαίρου.

ΕΒΙΤΑ

Έχει τρεις αδελφές και έχει μάθει να τις φροντίζει και να υποχωρεί, αφού είναι πιο μικρές. Είναι καλή μαθήτρια και αθλήτρια. Πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη και προσπαθεί πολύ. Τα συζητά όλα με τους γονείς της και πάντα τη συμβουλεύουν ότι εάν κάτι την ενοχλήσει, να το πει στη δασκάλα. Αγαπά τη δασκάλα και εκείνη φαίνεται να την αγαπά πολύ. Στεναχωριέται όταν τα άλλα παιδιά δεν κάνουν ό,τι τους λέει η δασκάλα και τη θυμώνουν. Έχει καλές φίλες και είναι έτοιμη να υποχωρήσει, για να μην τις στεναχωρήσει. Αν γίνεται κάτι στο οποίο διαφωνεί, δεν θα τσακωθεί. Θα το συζητήσει όμως με κάποιον μεγάλο και θα ακούσει τη γνώμη του. Πολλές φορές βλέπει το σωστό, αλλά για να μην «χαλάσει» η παρέα, δεν το υποστηρίζει. Μετά μετανιώνει και έχει τύψεις, που δεν είναι όσο δυναμική θα ήθελε. Ονειρεύεται όλα τα παιδιά να γίνουν μια παρέα και αφού καταλάβουν πως είναι η πιο δίκαιη και λογική, να την κάνουν αρχηγό τους. Έχει καταλάβει κάποιες αδυναμίες άλλων παιδιών, αλλά ποτέ δεν θα τις αποκαλύψει για να μην τα φέρει σε δύσκολη θέση, ακόμα κι αν τσακωθεί μαζί τους. Θα ήθελε να καλεί παιδιά στο σπίτι και να κάνει συχνά πάρτι, αλλά δεν έχουν ούτε χώρο ούτε χρήματα.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Newsletter

Γραφτείτε στην λίστα για να λαμβάνετε τα νέα μας..

Joomla forms builder by JoomlaShine
Κύλιση στην Αρχή