«ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ…»

nanie grannie          Το να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς δεν είναι κάτι  νέο για την ελληνική οικογένεια. Μέχρι και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του β΄ παγκοσμίου πολέμου, στην περιφέρεια όπου ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, γυναίκες και άντρες απασχολούνταν στην πλειονότητα  τους  σε τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις, συνήθως  του πρωτογενούς τομέα, ενώ συμμετείχαν περιστασιακά και τα παιδιά, τα όποια πολλές φορές ακολουθούσαν  την ίδια επαγγελματική διαδρομή.  Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν από τη δεκαετία του ΄60 περίπου, όταν παρουσιάστηκε το φαινόμενο της αστυφιλίας  και άρχισε να ανακόπτεται η συμμετοχή  της μητέρας στα οικονομικά βάρη της οικογένειας. Τις τελευταίες δεκαετίες το οικογενειακό μοντέλο έχει εκ νέου μεταβληθεί. Είναι σύνηθες πλέον, να απασχολείται η μητέρα και να συνδράμει σημαντικά στα οικονομικά της οικογένειας, οδηγώντας σε νέες προκλήσεις.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

slide 16              Στο διαδικτυακό περιβάλλον σήμερα κάθε είδους κοινωνική αλληλεπίδραση είναι δυνατή! Συχνά υπάρχει επίπεδο ανωνυμίας, το οποίο εξαρτάται από το πόσο αναγνωρίσιμοι επιθυμούν να είναι  οι  χρήστες  ή/και με ποιο τρόπο θέλουν  να παρουσιάσουν τον εαυτό τους.  Η ανωνυμία  επιτρέπει στο χρήστη μεγάλη ευελιξία σχετικά με την αυτο-παρουσίασή του, και δυνατότητες προσαρμογής ανάλογα με τις   προδιαγραφές διαδικτυακών συνόλων-ομάδων. Η διαχείριση του διαδικτυακού  προφίλ   επιτρέπει τη δημιουργία μιας «ενισχυμένης» προσωπικότητας που θα προσελκύσει εκείνες τις ομάδες  που ενδιαφέρουν. Επιπλέον,  δίνει μια σχετική ελευθερία έκφρασης,  χωρίς το φόβο συνεχούς κριτικής.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (ΔΠΤ)

eating disorderΟι ΔΠΤ συχνά περιγράφονται ως  έκφραση συναισθηματικού πόνου και σύγχυσης  που βιώνει κάποιος. Εκδηλώνονται ως καταναγκασμός για υπερφαγία ή περιορισμό πρόσληψης τροφής, επηρεάζοντας αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους, χιλιάδες εκ των οποίων θα φτάσουν σε οριακά σημεία για την υγεία τους- σε κάποιες  περιπτώσεις με μοιραία κατάληξη. Εκτιμάται ότι 5% με 7% των γυναικών στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν από τέτοιες διαταραχές τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Γενικά οι ΔΠΤ, παρά τις επιστημονικές έρευνες  που διενεργούνται προκειμένου να τις κατανοήσουμε, παραμένουν οντότητα ασαφής σχετικά με την αιτιολογία τους, την πορεία και τελικά την έκβασή τους. Συχνά αποκρύπτονται επιμελώς από τους πάσχοντες με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται δύσκολα και να μην αντιμετωπίζονται στα αρχικά στάδια, όταν οι πιθανότητες επιτυχίας της παρέμβασης είναι ισχυρές.

Η «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

i apotixia einai apla ena mathima       ‘’ Αστόχησα σε περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Ηττήθηκα σχεδόν σε 300 αγώνες. Σε 26 αγώνες, με εμπιστεύτηκαν για το σουτ της ‘τελευταίας στιγμής’ κι εγώ το έχασα. Απέτυχα πάλι και πάλι και πάλι στη ζωή μου. Γι' αυτό τελικά, νομίζω πως τα κατάφερα!’’

Τα παραπάνω δεν αποτελούν δήλωση κάποιου αλαζόνα αθλητή, αλλά ανήκουν στον κορυφαίο  Αμερικανό μπασκετμπολίστα Michael Jordan.

ΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (Deep Web-Dark Web)

main qimg 73a32be79bb6b82ab8750e7fbf73b405 cΥπάρχει η εντύπωση ότι στο διαδίκτυο όλες οι πληροφορίες  είναι  προσβάσιμες,  με μόνο περιορισμό αυτές που απαιτούν username και password . Ωστόσο, τα διαδικτυακά επίπεδα εκτείνονται πολύ «βαθύτερα» από τη συνήθη αναζήτηση του μέσου χρήστη. Το «άλλο περιεχόμενο»  είναι αυτό του «Βαθύ Ιστού» (Deep Web), το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί στις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Οι πιο απομακρυσμένες γωνιές του Deep Web, τμήματα γνωστά ως «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web), περιέχουν περιεχόμενο που έχει σκόπιμα αποκρυφτεί. To μέγεθος του Deep Web  δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε κατά προσέγγιση. Φαίνεται πάντως και αποτελεί μία κοινή παραδοχή, ότι το γνωστό διαδίκτυο που χρησιμοποιεί ο καθημερινός  χρήστης είναι ένα κλάσμα μεγέθους, συγκριτικά με το Deep Web.